Rogaška in Gazientep v finalu Rogaška Sportanzo Cupa 2017

Košarkarji Rogaške in Gaziantepa so finalisti prvega turnirja Rogaška Sportanzo Cup, ki ta konec tedna poteka v Rogaški Slatini. Slatinčani, gostitelji turnirja, so po izjemnem preobratu v drugem polčasu ugnali Cedevito Zagreb (77:72), Gaziantep pa je bil po podaljšku s 106:101 boljši od Petrola Olimpije.

Že uvodna tekma turnirja Rogaška Sportanzo Cup je postregla z odlično košarkarsko predstavo. Tribune Športne dvorane Rogaška Slatina so bile na prvi polfinalni tekmi turnirja, med domačo Rogaško in zagrebško Cedevito, nabito polne.

Strelci za Rogaško: Batur in Nikolić po 19, Kosič 14, Šantelj 7, Fon in Davis po 6, Drobnjak 4, Pajić 2

“Na prvi pogled je to velika zmaga proti veliki Cedeviti. Kljub uspehu ostajamo na realnih tleh. Zavedamo se, da so Zagrebčani igrali brez nekaterih ključnih igralcev, zato so bili v glavni vlogi predvsem njihovi mladi igralci. Tudi mi smo preizkušali Rashuna Davisa, treningom se je priključil v petek, ter Ivana Baturja, ki se je moštvu pridružil v sredo. Naša igra ni bila ravno bleščeča, kljub temu pa so igralci v drugem polčasu pokazali veliko željo po zmagi. Čestitke košarkarjem za zmago nad, ponavljam, zdesetkano ekipo Cedevite, najlepša hvala pa tudi vsem navijačem, ki so nas prišli podpret v tako velikem številu.” – Damjan Novaković

Zagrebčani, aktualni hrvaški državni prvaki, ki so v Rogaško Slatino prišli v zelo okrnjeni zasedbi, so kar tri četrtine nadzorovali potek tekme, nato pa se je Slatničanom, slovenskim podprvakom, v zadnjem delu igre odprlo. Na krilih Ivana Baturja, ki je v razmaku treh minut dosegel kar osem točk, so izbranci Damjana Novakovića najprej povedli s 70:69, Zagrebčani so se še vrnili v igro, a je nato Žan Kosič v izdihljajih tekme z zadetim metom za tri točke pod prekrškom, ter dodatnim prostim metom, dokončno pokopal upe Cedevite na zmago in Rogaški prinesel mesto v finalu prvega Rogaška Sportanzo Cup.

Drugo tekmo dneva, polfinalni dvoboj med Petrol Olimpijo in Gaziantepom je zaznamovalo veliko število napak in izgubljenih žog, predvsem na strani turške ekipe, ki je zaigrala na svoji prvi pripravljalni tekmi.

Kljub temu so se Turki odlično zoperstavili Ljubljančanom in vseskozi nadzorovali potek tekme. Pred začetkom zadnje četrtine se je “zmajem” uspelo približati in pred odločilnimi desetimi minutami rezultat poravnati na 65:65. Košarkarji Gaziantepa so četrtino odprli z delnim izidom 10:2, pobegnili na 75:67, a državni prvaki iz Ljubljane se niso vdali. Najprej je Devin Oliver s polaganjem pod prekrškom in zadetim prostim metom prinesel Petrol Olimpiji vodstvo (86:85), ko pa je Ogut Can Ugur zadel trojko za 90:86, sta udarila Gregor Hrovat in Talor Battle ter poskrbela, da so obiskovalci tekme spremljali podaljšek.

V končnici dodatnih petih minut sta tekmo v koristi turške ekipe dokončno odločila Sean Armand z zadetim metom za tri točke, ter Erol Can Ginko, ki je žogo po ukradeni žogi Armanda položil v koš za končnih 106:101 v korist Gaziantepa.

Finalna tekma med Rogaško in Gaziantepom se bo v nedeljo v Športni dvorani Rogaška Slatina začela ob 20.30, tekma za tretje mesto med zagrebško Cedevito in Petrol Olimpijo pa ob 18.00. Vstop na finalno tekmo in tekmo za tretje mesto je prost.

Vir: Sportanzo