Turški Gaziantep zmagovalec Rogaška Sportanzo Cup 2017

Košarkarji turškega Gaziantepa so zmagovalci prvega Rogaška Sportanzo Cup, ki je ta konec tedna potekal v Rogaški Slatini. Moštvo iz Turčije je na finalni tekmi po odličnem zaključku tekme ugnalo domačo Rogaško, s 84:82. Tretje mesto je na koncu zasedla ekipa Cedevite Zagreb, ki je premagala Petrol Olimpijo (91:60).

Turnir, dodatno težo so mu dale izjemno kvalitetne ekipe, ki v prihajajoči sezoni ciljajo na vrhove lestvic domačih državnih prvenstev, ter evroligaški sodniki, ki so pod vodstvom direktorja sodniškega oddelka pri evroligi Richarda Stokesa, delili pravico na vseh štirih tekmah, se je zaključil pred polno Športno dvorano Rogaška Slatina. Mesto, ki slovi po košarke željnih navijačih, je tako ta konec tedna resnično dihalo vrhunsko košarko.

Na finalni tekmi Rogaška Sportanzo Cup 2017 so je bili tudi deležni.

“Turnir smo odigrali bolje, kot sem pričakoval, nasproti pa so nam stale vrhunske ekipe. Kljub veliki želji in borbi nismo uspeli ustaviti ameriškega tria v dresu Gaziantepa, igralci so odlični, zagotovo nad nivojem, na katerem igramo mi. Tekma je bila kljub temu izenačena do konca, turška ekipa je imela več sreče, na koncu pa so tudi osvojili prvo mesto na tem turnirju. Zelo zadovoljen sem s prikazanim v teh dveh dneh.” – Damjan Novaković

Pred nabito polnimi tribunami, na zadnji tekmi turnirja se je zbralo kar okoli 300 obiskovalcev, so košarkarji Gaziantepa, ki v novo sezono vstopajo z okrepljeno zasedbo, hitro povedli in v prvem polčasu vseskozi nadzorovali potek igre. Izbranci Damjana Novakovića so se zbrali v nadaljevanju tekme in se še pred začetkom drugega polčasa povsem približali, v zadnje tri minute tekme pa sta moštvi po zadeti trojki Žana Kosića vstopili poravnani na 73:73. Takrat je na sceno stopil ameriški dvojec v vrstah Gaziantepa, Sean Armand in Cameron Clark, udaril z dvema zaporednima zadetima metoma za tri točke, v končnici pa sta ohranila mirne živce na črti za proste mete, in prinesla zmago Gaziantepu.

Prav Armand s 27 in Clark s 26 točkami sta bila na koncu najboljša strelca finalne tekme Rogaška Sportanzo Cup 2017.

Tekma za tretje mesto je postregla z obračunom aktualnih slovenskih in hrvaških državnih prvakov.

Moštvi, v prihodnji sezoni bosta med drugim zaigrali tudi v Ligi ABA, sta v tekmo vstopili zadržano, predvsem Ljubljančani, ki so v uvodnih desetih minutah zmogli prav toliko točk, Cedevita pa je hitro pobegnila na udobno prednost dvomestnega števila točk. Čeprav se je “zmajem” v tretji četrtini uspelo nekoliko približati, pa je bil zaostanek tokrat preprosto previsok, in Zagrebčani so se na koncu veselili zmage in tretjega mesta na Rogaška Sportanzo Cup.

Vir: Sportanzo